...Kefrt.
Br Zsuzsa 2005.04.05. 20:40
Kivl tek,ha fogyni, vagy ha felfrisslni illetve, ha nassolni akarsz!
Mire j a kefir?
Hogyan kszl a kefr, s miben klnbzik a joghurttl? Igaz-e, hogy brki fogyaszthatja?
A kefr a joghurttal s az aludttejjel egytt az gynevezett savany tejtermkek csoportjba tartozik. Ezek a termkek kellemes zek, frisst hatsak, a tejnl hosszabb ideig eltarthatk s egszsgesek.
A kefr vegyes erjesztssel kszl, azaz az anaerob (levegt nem ignyl) lebontsi folyamatok kzl mind a tejsavas, mind az alkoholos erjeds vgbemegy benne. Ennek kvetkeztben vegyhatsa savas lesz. zben is rzdik a nagy tejsavtartalom s a kismennyisgben jelen lv szndioxid s alkohol. (Bsges – liternyi – kefrfogyaszts utn akr szondval is kimutathat az alkohol jelenlte).
A kefr erjesztst vegyes, baktriumokbl s gombkbl ll kultrval vgzik, melyet a legenda szerint Mohamed prfta ajndkozott a Kaukzus krnykn l npeknek.
A joghurtksztsben csak baktriumok jtszanak szerepet. Alkoholos erjeds nem kvetkezik be benne, s szn-dioxid sem keletkezik az erjeszts sorn. Fontos klnbsg, hogy a kefrben sokkal nagyobb arnyban alakul t a tejcukor tejsavv, mint a joghurtban, gy kefrt mg a tejcukorra (laktz) rzkeny szemlyek is fogyaszthatnak.
Az lflrs – azaz baktriumokat s gombkat tartalmaz – kefr jtkony hatsainak htterben az emszts elsegtse ll. A bl baktriumflrja ugyanis betegsgek, gygyszerek hatsra megfogyatkozhat, ilyenkor a savany tejtermkekben lv baktriumok jra benpesthetik a beleket. A kefr tbb baktriumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej, ezltal mg egszsgesebb.
A kefrt voltakpp brki fogyaszthatja, br idlegesen addhatnak olyan llapotok – pldul hasmenssel, hnyssal jr betegsgek -, amikor fogyasztsa a tbbi tejtermkkel egytt ellenjavallt.
|