...z Almát!
2005.04.05. 21:25
Minden túlzás nélkül, ez az a gyümölcs amit talán a legsokoldalúbban lehet fogyasztani.
Egyél almát rendszeresen!
Talán nincs is a világon olyan kultúra, ahol nem küzdött volna ki magának előkelő helyet ez a kerek, piros-sárga gyümölcs. Még az egyiptomi piramisok sírkamráiban is van az alma és az egészség összefüggéseire utaló hieroglifa sor.. A folklórok kedvenc szimbóluma az egyik olyan gyümölcs, amely egész évben friss lehet az asztalon, hiszen van téli, nyári és őszi fajtája is. A különbözo ízvariánsoknak köszönhetően pedig biztosan Neked is megvan a magad kedvence.
Ne hagyd, hogy a szupermarketek polcain sorakozó számtalan színes, különleges formájú, egzotikus tájakról érkezett gyümölcs elhomályosítsa gyermekkorod egyik meghatározó, kedves ennivalóját! Míg az előbbieket éretlen állapotban, hetekkel korábban szedték le, hogy túléljék a hosszú utat a tányérodig, addig az alma egész évben frissen, vitamindúsan az egyik legtáplálóbb gyümölcs.
Egészséges emésztés
Az alma elsődleges szerepe az egészséges, gördülékeny emésztésben van. Pektint tartalmaz, amely képes a bélrendszerbol többlet vizet felvenni és az ellustult perisztaltikát kellően megmozdítani. Erős béltisztító hatása a leginkább akkor érvényesül, ha reggel éhgyomorra esszük a gyümölcshúst, héj nélkül, alaposan péppé rágva. Utóbbi tanács egyébként minden más táplálékra nézve is alapszabály!
Az alma, bár nem sok vasat tartalmaz, mégis van egy olyan tulajdonsága, mellyel segíti a szervezet vasfelvételét olyan más ételekből, mint például a tojás vagy a máj. Jelentos kalciumtartalma segíti a más ételekben található kalcium felvételét is. Az alma ezen felül 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Az A-vitamin - amellett, hogy lassítja az öregedési folyamatokat -, még segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában is.
Ritkán hallani a G-vitaminról, amelyből az almában több van, mint bármely más gyümölcsben. Úgy is nevezik, hogy "étvágy vitamin", mivel a növekedést és az emésztést serkenti. Az alma C-vitamin tartalma az íny és érfalak egészségét védi, a benne lévő B-vitamin pedig az idegpályák egészséges működésére vigyáz.
Az alma kalóriaértékét a benne található gyümölcscukor adja. Egy 10 dkg-os alma energiatartalma kb. 40-55 kalória között mozog. A savanyúbb fajták kicsit kevesebb, az édesebbek több energiát adnak a szervezetnek. Az alma ezzel nagyszerű kiegészítője lehet egy testtömeg csökkentő diétának is!
Egyél rendszeresen almát, ha:
Szeretnéd tested egy vitamindús, friss gyümölcsfélével táplálni,
Erős érfalakat és fogakat szeretnél,
Ha segíteni akarod emésztőrendszered a gördülékeny emésztésben,
Ha természetes módon akarod lassítani tested öregedési folyamatait!
Almaevés tippek:
A reggeli müzliddel csodákat művelhet néhány héj nélküli almadarabka!
Az alma megszárított héjából vesekímélő tea főzhető!
A frissen "centrifugált" almalevet azonnal el kell fogyasztani!
Az almát mindig lassú tűzön, rozsdamentes acél fazékban kell főzni, hogy több vitamin túlélhesse a főzést!
Készíts belőle kiváló ételeket, desszerteket!
Egy almának mindig van hely a táskádban, úgyhogy ne mulassz el egy napot sem...
|